Inrichting verzuim- en re-integratiebeleid

Leslocatie Randwijk
9-10-2024
definitief
395,00
Inschrijven VOL! Inschrijven niet meer mogelijk.

Doelstelling van deze live trainingsdag: herstructurering/actualisering van het verzuim- en re-integratiebeleid van organisaties

Doelgroep:
Register Casemanagers en HR Riskmanagers die (mede)verantwoordelijk zijn voor het Arbo- en/of verzuim- en re-integratiebeleid binnen grote organisaties.

Inhoud trainingsdag:
Is het tijd voor de periodieke herijking van het verzuimbeleid. Wat staat er in jullie verzuimprotocol? Voldoet deze aan de laatste wet- en regelgeving? Wat hoort wel en wat hoort niet thuis in het verzuimprotocol? Zijn de werknemers op het juiste moment op de hoogte van wat er van ze verwacht wordt? Weten werknemers wie bij hun verzuim- en re-integratietraject betrokken is en waarom? Weten werknemers wat er op hun afkomt als ze richting en door de WIA-poort gaan? Hoe zorg je dat dit alles helder is omschreven en op het juiste moment beschikbaar is voor werknemers?
Op deze interactieve trainingsdag komen veel elementen aan bod. De trainers nemen je mee op een boeiende werknemersreis langs het proces van werving-, selectie en indiensttreding;  inzetbaar blijven, verminderd inzetbaar worden; verzuimen en (duurzaam) re-integreren; doorstroom en uitstroom.

Tijdens deze reis behandelen ze verschillende beleidselementen en de meest actuele wet- en regelgeving. Ook wordt aandacht besteed aan communicatie aan werknemers op het juiste moment. Verder laten ze je nadenken over welke data beschikbaar is in jouw organisatie om toekomstige verminderde inzetbaarheid te signaleren, het huidige verzuim te analyseren geven ze voorbeelden.

Op deze dag neem je de verzuimprotocollen, het PSA-beleid en het verzuimbeleid van je organisatie mee. Tijdens de dag toets je direct waar verbeteringen mogelijk en nodig zijn.
We leren ook van elkaar. Neem gerust alle vragen mee waar je tegen aan loopt in de praktijk. Deel ze met de trainers en de medecursisten. Wat werkt bij anderen en waarom, en wat niet? Welke weerstanden kom je tegen en hoe ga je daar mee om? Samen met elkaar op zoek naar de best passende inrichting van het verzuim- en re-integratie beleid voor jouw organisatie. Je gaat vol ideeën naar huis.

Aan het einde van de cursusdag heb je een raamwerk om in je eigen organisatie het verzuim- en re-integratiebeleid op te zetten en te implementeren. Met handige voorbeelden voor een verzuimprotocol, een verzuimbeleid en PSA-beleid en met de tips van je medecursisten.

Leerdoelen:

  • Je weet hoe je je beleid kan herschrijven en krijgt handreikingen over wat nodig is om het te implementeren;
  • Je weet hoe je in beleid de splitsing case en care kan uitwerken.
  • Je weet wat nodig is om de (arbeidsongeschikte) werknemer zelf in regie zetten t.a.v. zijn eigen inzetbaarheid.
  • Je kan aan de hand van een checklist bepalen of er nog beleidselementen missen of verkeerd worden toegepast.
  • Je krijgt inzicht hoe je vanuit data conclusies kunt trekken over verzuim binnen de organisatie.
  • Je weet hoe je met data toekomstig verzuim kan voorspellen.

Docenten
Mireille Kranendonk (RCCM/RCDI) heeft jarenlange ervaring als business-analist en adviseur duurzame inzetbaarheid, arbo en verzuim. Ze heeft veel ervaring bij het opstellen en implementeren van een helder en actueel verzuim- en re-integratiebeleid. Mireille leert je anders te kijken naar je verzuim- en re-integratiebeleid en besteedt aandacht aan implementatie en medewerkerscommunicatie vanuit het just-in-time principe. Ze behandelt ook de weerstanden die je tegenkomt vanuit zowel het werkgevers- als werknemersperspectief.

Marjol Nikkels is landelijk bekend als specialist sociale wetgeving en verzuimmanagement. Zij behandelt in deze training de wettelijke eisen waaraan het verzuim- en re-integratiebeleid moet voldoen.